Den landsinndekkende innsamlingsaksjonen noensinne

Den humanitære situasjonen i Somalia fortsetter å svekke. Overalt ser man tegningen på krisen og tørken får enorme konsekvenser for befolkningen som blir rammet. Tre millioner barn i tørkerammede områder mangler skoletilgang ifølge FN, og februar i år sa UNICEF at tørken i Somalia kan føre til opptil 270 000 barn lider av alvorlig akutt underernæring i år, og mer enn halvparten av den somaliske befolkningen over 6. millioner er i akutt behov for humanitær hjelp.

Siden Somalias selvstendighet fra 1960 har det vært tre tørkekriser. Den første var i 1974, og vi hadde en sterke regjering med stor mobilisering som bidro til at flere liv var avverget. Deretter var det tørkekrisen i1992 og 2011 som var under krig og konfliktperioden. Den siste som vi har nå som egentlig begynte i slutten av 2016, er veldig mye annerledes enn alle de tørkekrisene som har vært før. Den har spredt seg i flere steder i Somalia og det gjør vanskelig å bistå når de flytter fra punkt A til punkt B for å redde livet sitt. Men de klarer ikke å komme til punkt B og dør underveis. Det har oppstått kolerautbrudd som resulterte at flere hundre døde av hungersnød og diaré samtidig. Landet har erklært seg nasjonalkrise i februar men er nå på randen til å møte sin tredje hungersnød.

Somalia er et land som har vært under krig og konflikter siden 1990, den langvarige konflikten medførte at grunnleggende tjenester blir fraværende. Majoriteten av befolkningen lever av jordbruk og husdyr og regelmessig sesong med regn er livslinjen for å skaffe inntekt og mat. Den globale oppvarmingen og temperaturendringer fører til senere regnesesonger. Samtidig mangler jordbrukere og nomadefolk den kompetansen og ressursen de trenger for å kunne forebygge seg selv fra tørkeperioden. Det er fryktelig tungt å drive brannslukking av kriser som kosta oss hver gang mange liv som kunne ha forebygget. Selv vi bor langt fra tørken, men har den påvirket oss fysisk og psykisk. Vår kunnskap og vår ressurs er viktig for begge landene vi tilhører (Norge og Somalia), dermed ber vi at norske myndighetene inkluderer oss i utviklingen og utformingen av den norksomalisk utviklingspolitikk.

Alt vi gjør steder som aksjonen skal holdes, hvor kan vi treffes, oppdatert info kan følges på vår Facebook:  https://www.facebook.com/CaawiWalaalahaa/?notif_t=page_fan&notif_id=1489949336871335

Innlegget er publisert på Bistandsaktuelt

Publisert i Dagsavisen på MARCH 23, 2017