Ville styrke barns svømmeferdigheter-
Tidlig skole svømmeopplæring og bedre svømmeferdigheter hos Oslo elevern Nesten hvert år opplever vi tragiske drukningsulykker som kunne ha vært unngått hvis flere barn kunne svømme. Utfordringen med Oslos bad er at det ikke finnes tilstrekkelig badetilbud. De badetilbudene som finnes allerede har ekstrem begrenset åpningstid.
Samtidig er svømmeferdighetene på bånn selv om det er fjord og mark rundt oss. Det er fedme og overvektighet blant unge. Økt fysisk aktivitet på skolen som svømming vil forbedre elevenes fysiske form og helse. Med tidlig svømmeopplæring på skolen vil også forebygge at flere drukner.
Byrådet har kartlagt svømmeferdighetene til alle elever på 4.trinn. Og det er urovekkende for hva kartleggingen avdekket og at hver 5.Oslo-elev har svømmeundervisning på skolen. De tiltakene byrådet satte i gang for å styrke svømmeferdighetene er gode men var ikke tilstrekkelige og manglet kontinuitet.
Kunnskapsmålet er at alle barn skal være svømmedyktige innen utgangen av 4.klasse. Men hvordan skal dette være mulig når svømmeopplæring på skolen starter fra 4 klasse, og elevene får ikke kontinuitet i svømmeopplæringen gjennom skoleåret. Tilbudet fortsettes heller ikke når eleven begynner i 5 klasse. Det er prisverdig at foreldre som har både råd og tid har tatt ansvaret for barns svømmeferdigheter. Men har svømmeundervisning blitt en oppgave for foreldre? Og vil det ikke bidra enda større klasseskille?
Læreplanen har kompetanse mål for svømmeopplæringen Læreplanen har følgende kompetansemål knyttet til svømming (kroppsøving):
Eleven skal etter 4. årstrinn.
- Være trygg i vannet og være svømmedyktig.
- ferdast ved og på vatn og gjere greie for farane etter 7.
årstrinn - utføre grunnleggjande teknikker i symjing på magen, på ryggen og
under vatn
etter 10. årstrinn
- symje på magen og på ryggen og dukke
- forklare og utføre livberging i vatn og livbergende førstehjelp
Norges Svømmeforbund sa i bladet” Utdanning” i 2009 følgende om svømmeferdighetene til tiåringene i de nordiske landene: På Island kan prosent svømme 200 meter, i Sverige 97 prosent, i Danmark 70 prosent, mens i Norge kan om lag 50 prosent av tiåringene svømme i 200 meter. Det er trolig både kulturelle og andre årsaker til dette. Det svenske svømmeforbund oppgir at svømming er en av de største idrettene i Sverige, målt i mengde utøvarar. En dansk undersøkelse fra 2007 viser at 38% av de spurte mener dårlige svømmehaller er en viktig årsak til at de ikke har lært å svømme.
Forslag til vedtak:
Byrådet bes legge fram sak om hvordan de vil forbedre svømmeferdighetene for Oslo-elever med tanke på forebygging av drukningsulykker og fedme-problemet. Saken bør utrede muligheten for å starte svømmeopplæringen tidligere i barnetrinnet.
Innlegget ble først publisert i på Utrop